Dare to believe in the truth of fearless storytelling

vet jag något om god litteratur?

”Vad menas med kvalitet? Är det möjligt att fastställa dess kvalitet med hjälp av några ”objektivt” fastställda kriterier? Kan vi bedöma värdet av en bok om vi inte förstår sammanhanget i vilken den är skriven? Den sista frågan funderar jag mycket kring.

Personligen uppskattar jag böcker som jag orkar läsa igenom, nuförtiden är de allt färre. Men jag blir exalterad av böcker som är så starka att jag har svårt att koncentrera mig på annat. När jag väl hittar en fantastisk bok blir jag besatt, och pratar konstant om den. Jag blir helt enkelt en säljare.

En separat, men ändå intressant fråga är, om det går att avgöra en om en bok är bra, även om man själv inte läst den. Jag hävdar att så är fallet. Exempel: Vikram Seth fick en enorm succé med boken A Suitable Boy. Den har jag inte haft förmånen att läsa. Verket kräver rejält med koncentrerad lästid, och engagemang som jag hittills inte kunnat ge den. Men jag har hört om andras syn på boken, vad den säger om vissa familje- och samhällsförhållanden och kvinnors öden. Så jag har bestämt att detta är en bra bok. Jag har till och med köpt den, och gett bort som gåva.

Det som stärkt min tro på Vikram Seth förmåga som författare är två av hans andra böcker: The Golden Gate (prosapoesi, skrivet på rimvers) och An Equal Music (en berättelse om barockmusiker). De är båda fascinerande, särskilt The Golden Gate som är ett outstanding verk. Vad gäller An Equal Music så uppskattar jag, och njuter av Seths beskrivning av musikbranschen; där beskrivs vad det innebär att vara barockmusiker. Det är makalöst välskrivet. Men kärlekshistorien känns för banal, för tillrättalagd. Där finns en symbolik som jag inte riktigt hänger med på. Jag har inte läst det sista av boken, då jag blev besviken. Men jag undrar fortfarande om den i grunden är så banal som den verkar.

Kanske är denna läsare inte är tillräckligt kunnig i litteratur för att förstå vad texten (undertexten?) handlar om.

Eller så är det helt enkelt inte bra. Kanske gräver Seth inte tillräckligt djupt i sig själv.”

 

Anita B Krišto © 2013
Citera gärna, men ange källa och författare